Babeczki czekoladowe z musem

100_7171

Kiedy zobaczyłam ten przepis pomyślałam sobie, że to nie może się udać, nie jestem przecież cukiernikiem. I kiedy już się zdecydowałam i czyniłam przygotowania nadal nie byłam przekonana. Coś mi mówiło, że to się nie uda, ale z drugiej strony strasznie chciałam je przygotować. Mój wewnętrzny głos nie zawiódł mnie. Wyszły takie, jakie być powinny a do tego niesamowicie smaczne. Czekoladowe babeczki wykonane w 100% tylko i wyłącznie z czekolady deserowej wypełnionej musem z serka mascarpone i białej czekolady z dodatkiem likieru migdałowego i skórki pomarańczowej. Dodatkowo babeczki nie są wcale aż takie trudne w przygotowaniu. Jeśli chcecie zaimponować swoim gościom to gwarantuję, że ten przepis jest wyjątkowy a efekt zaskakujący. Czekoladowe babeczki zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • 20 dag czekolady deserowej
  • 10 dag czekolady białej
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 15 dag serka mascarpone
  • 1 łyżka likieru migdałowego amaretto
  • 6 papierowych foremek na babeczki
  1. Czekoladę rozpuścić na parze, przestudzić. Za pomocą pędzelka posmarować nią środek papierowych foremek na babeczki. gdy jedna warstwa zastygnie, nanieść kolejną (ja naniosłam 3 grube warstwy). Foremki odstawić do lodówki.
  2. Serek utrzeć z likierem amaretto. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Czekoladę białą rozpuścić na parze i chłodną wymieszać z serkiem, następnie dodać kremówkę oraz skórkę otartą z pomarańczy. 
  3. Papierowe foremki delikatnie oderwać od czekolady (należy uważać by ciepłe dłonie nie rozpuściły naszych czekoladowych foremek). Miseczki czekoladowe napełnić musem i udekorować. Babeczki przechowujemy w lodówce i wyjmujemy tuż przed samym podaniem. 

SMACZNEGO!

The following two tabs change content below.

poziomkowa.cukiernia

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.