Czekoladowy deser z likierem i mascarpone

100_7183

Mamy tu dwie struktury, dwie różne masy – z jednej strony nieco twarda, schłodzona masa czekoladowy a z drugiej delikatna masa z serka mascarpone i śmietany kremówki. To coś dla fanów prawdziwie słodkich, czekoladowych deserów. Deser ten robiłam po raz pierwszy i muszę przyznać, że wyszedł wyśmienicie. Nie dane było nam się delektować nim zbyt długo ponieważ został natychmiast pochłonięty przez rodzinę, co uważam za największy komplement.

Składniki na 4 porcje:

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 400 ml kremówki
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki likieru czekoladowego lub kawowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 25 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

  1. Czekoladę, masło i połowę kremówki rozpuścić. Przestudzona masę połączyć z likierem i odstawić do lodówki na 50 minut.
  2. Pozostała kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy. Połączyć z utartym serkiem. Schłodzić.
  3. Obie masy układać warstwami w pucharkach. Dowolnie udekorować.

SMACZNEGO!

The following two tabs change content below.

poziomkowa.cukiernia

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.