Czereśniowy placek

20160622_124619-001Upały nie zachęcają do pieczenia, ale jeśli macie ochotę na coś słodkiego zapraszam na szybkie, proste ciasto z czereśniami. W sam raz do zimnego mleka :)

Składniki:

  • 5 jaj
  • 222 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 8 łyżek oleju
  • 30 dag czereśni
  • cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Jaja wbijamy do misy i chwilę miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier kryształ oraz cukier waniliowy.
Na koniec wlewamy olej oraz 3-4 łyżki wody. Całość miksujemy na jednolitą gładką masę.
Czereśnie płuczemy i drylujemy. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta keksówki wlewamy 2/3 ciasta. Wsypujemy czereśnie i zalewamy resztą ciasta.
Ciasto pieczemy przez około 50 minut w 180º C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

The following two tabs change content below.

poziomkowa.cukiernia

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.