Drożdżówki z serem

20160106_130657Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, miękkie a jednocześnie chrupiące. Idealne do porannej kawy, ale również do popołudniowej herbaty, czy do szklanki mleka lub kubka kakao wieczorem. Zachęcam bo są bardzo smaczne a do tego łatwe w wykonaniu. 

Składniki:

  • 420 g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 4 łyżki masła
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 żółtko do posmarowania drożdżówek

Nadzienie:

  • 30 dag tłustego białego sera
  • 120 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki roztopionego masła

Drożdże wymieszać z 3 łyżkami cukru, połową mleka i 3 -4 łyżkami mąki. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do przesianej mąki dodać rozczyn, sól, 3 łyżki letniej wody, pozostałe mleko i cukier oraz rozmącone jajo. Wyrobić ciasto, wlać wystudzone roztopione masło i wyrabiać dopóki masło nie zostanie wgniecione w ciasto. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoja objętość. 

Ser zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać porcjami ser ucierając. Na koniec wlać ostudzone masło i dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm. Dużym kubkiem wyciąć kółka, w każdym z nich zrobić wgłębienie i wypełnić je serem. Drożdżówki ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze, brzegi posmarować rozmąconym żółtkiem i pozostawić w cieple na 20 minut.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze  180º C. 

SMACZNEGO!

 

The following two tabs change content below.

poziomkowa.cukiernia

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.