Krucha tarta porzeczkowa z bezą

20160706_221621-001Pogoda niestety nie dopisuje. Jest nieco chłodno i deszczowo. Aby osłodzić sobie dzisiejszy dzień zapraszam Was na tartę porzeczkową z bezą. Kwaskowate porzeczki doskonale współgrają ze słodyczą bezy. Jest smaczna podawana zarówno na gorąco, jak i na zimno. Ciasto na tyle elegancie, że bez obaw można zaprezentować gościom i na tyle smaczne i „swojskie”, że pasuje do niego kubek mleka.

20160709_101513-001

 

Składniki:

  • 200 g zimnego masła
  • 155 g cukru kryształu
  • 260 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jaja
  • 300 g czerwonych odszypułkowanych porzeczek
  • 150 g cukru pudru
  1. Zimne masło siekamy z mąką wymieszaną z cukrem kryształem, solą i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do mąki i szybko zagniatamy kruche ciasto. Ciasto owijamy w folię i odkładamy do lodówki do schłodzenia.
  2. Formę do tarty wylepiamy 2/3 porcji ciasta. Nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i obciążamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze około 5 minut do lekkiego zrumienienia. 
  3. Na podpieczony spód wykładamy porzeczki. Posypujemy je połową cukru pudru. Pozostałe, dobrze schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na owoce. Białka ubijamy z szczypta soli na sztywna pianę. Wsypujemy resztę cukru pudru i dalej ubijamy. Pianę wykładamy na wierzch kruchego ciasta.
  4. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-50 minut. Ciasto podajemy na zimno lub na gorąco. 

SMACZNEGO!

The following two tabs change content below.

poziomkowa.cukiernia

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.