Kruche babeczki z musem dyniowo-pomarańczowym z dodatkiem miodu

20151108_124430

Sezon na dynie trwa już od dawna, ale ja jak zwykle przegapiłam. Jedyne co zrobiłam to zupę dyniową. Pora na coś słodkiego. Miało być coś zupełnie innego, ale zmieniłam koncepcję. Bo ten mus najbardziej pasuje do babeczek. A dynia i pomarańcza to zgrany duet. Razem z miodem tworzą niebanalny smak. 

Składniki na ciasto:

  • 3 ugotowane żółtka
  • 440 g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy

Żółtka przecieramy przez sito. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier waniliowy, zimne masło lub margarynę i zagniatamy. Foremki smarujemy tłuszczem i wylepiamy ciastem. Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuwamy widelcem.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 20 – 30 minut aż babeczki ładnie się zrumienią.

Składniki na mus dyniowo-pomarańczowy:

  • 800 g pokrojonej drobno dyni
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 – 3 łyżki miodu

Dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • pestki dyni
  • cząstki pomarańczy

Dynię wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą i pieczemy przez 60 minut w 200ºC od czasu do czasu mieszając. Upieczoną i ostudzoną dynię dokładnie miksujemy, wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy miód i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowany mus wykładamy na babeczki. Dekorujemy cząstkami pomarańczy i pestkami dyni. Babeczki przechowujemy w lodówce. Im dłużej leżą babeczki tym bardziej robią się delikatne i miękkie od musu. 

The following two tabs change content below.

poziomkowa.cukiernia

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.