Rogaliki drożdżowe z marmoladą

100_7210-001Nie było mnie przez jakiś czas. Zaniedbałam troszkę moje przedsięwzięcie i bloga. Przyznaję, na chwilę straciłam zapał. Nawet jeśli coś upiekłam nie chciało mi się robić zdjęć, a nawet jeśli zrobiłam to nie miałam weny, by cokolwiek napisać. Sesja egzaminacyjna i nowe obowiązki miały na to duży wpływ. Ale egzaminy już za mną, mogę spokojnie odsapnąć.

Mam dla Was coś smacznego,w sam raz na drugie śniadanie, a jeśli jesteście łasuchami to nawet i na pierwsze. Ja się właśnie nimi zajadam i powiem Wam, że ten przepis to strzał w dziesiątkę. Otóż proponuję Wam dziś bardzo smaczne, mięciutkie i delikatne rogaliki drożdżowe z nadzieniem.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 kostki margaryny
  • białko do posmarowania 
  • około 10-15 dag dżemu lub marmolady
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Połowę porcji ciepłego mleka utrzeć z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, dodać pozostałe ciepłe mleko, oraz mąkę, resztę cukru, szczyptę soli i jajka. Całość zagnieść. Do zagniecionego ciasta wlewamy roztopioną, przestudzoną margarynę i wgniatamy margarynę w ciasto. Całość wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 6 równych części i rozwałkować je na okrągłe placki. Każdy kolejno dzielić na trójkąty (można również wycinać prostokąty, które dzielimy na trójkąty). Na brzegach kładziemy czubata łyżeczkę dżemu, zwijamy ku środkowi formując rogalik. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej rogaliki i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż trochę podrosną. /rogale przed pieczeniem smarujemy rozmąconym białkiem. Pieczemy około 20-25 minut (do uzyskania lekko złotego koloru) w temperaturze 190-200 º C. Po ostudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

The following two tabs change content below.

poziomkowa.cukiernia

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.