Sernik mandarynkowo-brzoskwiniowy z pomarańczą

Sernik mandarynkowo-brzoskwiniowy z pomarańczą

 

Każdy kęs tegoż sernika to bardzo przyjemne doznanie dla podniebienia. Dzięki mandarynkom sernik staje się soczysty, a sok z pomarańczy dodaje mu aromatu. Brzoskwinie i pomarańczowa galaretka wspaniale komponują się z całością. Z ciastem tym wiąże się pewna historia, a raczej mała klapa. Z okazji obiadu na który zaprosiłam mamę i teściów postanowiłam upiec coś fajnego. Padło na ten przepis. Jako, że za pieczenie zabrałam się późną porą wieczorową zwyczajnie zachciało mi się spać. Na 20 minut przed końcem pieczenia zasnęłam, uprzednio nastawiając sobie budzik. Obudziłam się o 5:30 lekko zaspana. Coś kołatało mi w głowie, że piekłam ciasto… Cóż, szybko oprzytomniałam i pobiegłam do kuchni. Sernik siedział oczywiście w piekarniku. Na szczęście nie spalił się a muszę tu dodać, że piekł się 3,5 godziny dłużej, niż powinien. Koniec końców ciasto podałam do kawy i nawet smakowało :) Musiałam tylko wyciąć mocno przypieczony, a raczej lekko zwęglony wierzch. Co dziwne spód i boki ciasta były zjadliwe i nawet ciekawie to wyszło :) Podsumowując trzeba naprawdę bardzo się postarać, by zepsuć to ciasto, jest niemal nie do zdarcia :) Za drugim razem jednak dopilnowałam i wiem już, jak powinien smakować. 

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła do ciasta
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 1 kg białego mielonego sera
  • 15 dag masła do sera
  • 15 dag cukru
  • 5 jaj
  • cukier waniliowy
  • sok i skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 puszki mandarynek
  • 2 budynie waniliowe
  • puszka brzoskwiń
  • galaretka pomarańczowa

Wykonanie:

Z mąki, 20 dag masła, cukru pudru, jajka i proszku do pieczenia gnieciemy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

15 dag masła ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka i następnie cały czas ucierając dodajemy sok i skórkę z pomarańczy a także po łyżce sera. Na koniec dodajemy budynie i dokładnie jeszcze raz ucieramy.

Z białek ubijamy pianę i łączymy z masą serową i odsączonymi mandarynkami delikatnie mieszając. Ciastem wylepiamy dno oraz boki kwadratowej formy. Na ciasto wykładamy masę serową i pieczemy w temperaturze 170 ºC przez 2 godziny.

Ciasto studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Brzoskwinie osączamy, kroimy w plasterki i wykładamy na wierzch brzoskwiniami. Całość zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki. 

SMACZNEGO!

The following two tabs change content below.

poziomkowa.cukiernia

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.