Sernik pomarańczowy na zimno

100_7169Za oknem zima, przynajmniej teoretycznie i mało kto myśli o zimnych deserach. Większość z nas ma ochotę na coś rozgrzewającego. Ciasta z jabłkami, gruszkami posypane cynamonem to coś, co kojarzy mi się z zimą.ciasta i ciasteczka idealna do gorącego kakao czy herbaty… Ja jednak na przekór wszystkiemu postanowiłam wrócić myślami do letnich dni. Co prawda serniki na zimno uwielbiam w towarzystwie truskawek, mogę jednak zapewnić, że ten jest równie smaczny. Bardzo delikatny, lekki, niezbyt słodki kremowy sernik z konfiturą pomarańczową.

Składniki:

  • 1 kg sera Fromage Frais Deli’ligt 0%
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru (cukru można dodać więcej, w zależności od upodobań)
  • 1 słoiczek konfitury pomarańczowej
  • 6 łyżek żelatyny
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów

Wykonanie:

Keksówkę o wymiarach 10×30 cm wykładamy folią spożywczą, a na dnie układamy biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku.

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. konfiturę miksujemy blenderem na gładki mus. Do sera dodajemy konfiturę i żelatynę. Szybko miksujemy i zanim masa serowa zacznie tężeć, dodajemy ubitą śmietankę. Miksujemy na najniższych obrotach tylko do chwili połączenia się składników. Masę serową przelewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Przed podaniem wierzch sernika dekorujemy plastrami pomarańczy.

SMACZNEGO!

 

 

 

The following two tabs change content below.

poziomkowa.cukiernia

3 Komentarze

  1. Bardzo smaczny sernik, konfitura dodaje troszkę goryczki co fajnie komponuje się z całością. Uwielbiam sprawdzone przepisy :D

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.