Sernik z czereśniami na ciasteczkowym spodzie

20160625_102232-001Jakie jest najlepsze ciasto na upalne dni? Ano takie, którego po pierwsze nie trzeba piec, a po drugie jest przyjemnie chłodne. Sezon na czereśnie trwa więc warto wykorzystać ten czas. Zwłaszcza, że czereśnia jest znakomitym dodatkiem do ciast. Pysznie odnajduje się z masą serową i czekoladą. Sernik jest w sam raz słodki i lekko orzeźwiający. Polecam!

20160625_103122-001

Składniki:

  • 25 dag herbatników kakaowych lub innych kruchych ciastek
  • 20 dag masła
  • 25 dag śmietany kremówki
  • 50 dag półtłustego mielonego sera
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dag białej czekolady
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1,5 dag żelatyny
  • 80 ml wody
  • 20 dag czereśni
  • opcjonalnie kakao do posypania

Wykonanie:

  1. Podłużną formę wykładamy folią spożywczą. Ciastka kruszymy lub miksujemy i zagniatamy z połową roztopionego masła. Masą wykładamy dno formy i odstawiamy do zastudzenia.
  2. Ubijamy kremówkę. Ser łączymy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Do tak przygotowanej masy dodajemy posiekaną białą czekoladę.
  3. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy żelatynę i podgrzewamy mieszając aż do rozpuszczenia żelatyny. Gorącą żelatynę łączymy z masą serową.
  4. 1/3 masy wykładamy na herbatnikowy spód. Na wierzch wykładamy 10 dag wydrylowanych czereśni i przykrywamy je kolejną porcją masy. Następnie wykładamy resztę czereśni i pozostałą część masy. Wyrównujemy wierzch i sernik wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  5. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej a gdy przestygnie miksujemy z resztą masła. Tak przygotowanym kremem ozdabiamy sernik i posypujemy go kakao. Ponownie wstawiamy do zastygnięcia.

SMACZNEGO!

The following two tabs change content below.

poziomkowa.cukiernia

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.