Słoneczna tarta brzoskwiniowa

100_7246

Tarty to ciasta, które kocham i robię je namiętnie. Najfajniejsze w nich jest to, że dają szerokie pole do popisu. Oczywiście podstawą jest dobry kruchy spód a później… cóż, można kombinować i eksperymentować do woli. Tarta, którą dziś prezentuję została upieczona na Dzień Matki. Obie mamy czuły się usatysfakcjonowane tymże dodatkiem do prezentów a przy okazji i my posmakowaliśmy :) Przepis pochodzi z książki Cukiernia Lidla i jest absolutnie fantastyczny. Szybki i mało skomplikowany przepis – takie lubię najbardziej.  

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g maki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 70 g cukru pudru

Mąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki mieszamy, ciasto zagniatamy, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkujemy na grubość około 4-5 mm i wykładamy nim formę do tarty (24-26 cm średnicy) uprzednio wysmarowaną masłem i lekko oprószoną mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Na tak przygotowaną formę z ciastem kładziemy pognieciony papier do pieczenia, a następnie obciążamy go grochem lub fasolą. Ciasto pieczemy w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) lub 180ºC (bez termoobiegu) przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 5 – 10 minut. 

Składniki na masę waniliową:

  • 200 ml mleka 3,2%
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • niewielka ilość cukru pudru

Wszystkie składniki razem miksujemy

Dodatkowo:

  • 300 g brzoskwiń pokrojonych w plastry (świeżych lub z puszki)

Na podpieczoną tartę wykładamy trochę masy waniliowej, na niej układamy plasterki brzoskwiń a następnie dodajemy resztę masy waniliowej.  Wstawiamy do piekarnika (z termoobiegiem) rozgrzanego do temperatury 150ºC lub 160ºC (bez termoobiegu) na 25-30 minut. 

Przestudzoną tarte możemy posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

The following two tabs change content below.

poziomkowa.cukiernia

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.