Tort kamienny – śmietanowe ciasto

Tort kamienny - śmietanowe ciastoTo smaczne śmietanowe ciasto, odpowiednio słodkie i lekko winne. Choć z tortem nie ma aż tak wiele wspólnego to z pewnością zasługuje na swoją nazwę. Nazwa kamienny tort wzięła się od bardzo twardych blatów, które by zmiękły potrzebują przynajmniej 12 godzin. Winny posmak otrzymujemy za sprawą śmietany 18%, którą przełożone są blaty. Już niejednokrotnie przekonałam się o tym, że śmietana kremówka nie jest jedyną, którą można przekładać i dekorować ciasta. Śmietana 18% nie jest zbyt mdła i nadaje ciastom ciekawy smak. Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu. Mam nadzieje, że posmakuje Wam równie mocno, co moim bliskim.

Składniki na ciasto:

  • pół szklanki śmietany 18%
  • pół szklanki cukru
  • 2 jaja (1 całe, 1 żółtko)
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • zapach waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g mąki

Z podanych składników gnieciemy ciasto. Z zagniecionego ciasta pieczemy 3 placki w temperaturze 180-200º C aż do zrumienienia.

Składniki na masę:

  • 3 szklanki śmietany 18%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 3 Fixy do ubijania śmietany lub 3 Śnieżki

Ubijamy śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy fixy i ubijamy aż do zgęstnienia śmietany. Placki smarujemy śmietaną. Ciasto pieczemy i nadziewamy dzień wcześniej a jeśli jest taka możliwość nawet dwa dni wcześniej. Gotowego ciasta nie chowamy od razu do lodówki. Trzeba dać mu kilka godzin by zwilgotniało. Po tym czasie tort kamienny przechowujemy już w lodówce.

Jeśli chcecie udekorować wierzch ciasta bitą śmietaną: na 1 szklankę śmietany dajemy 1/3 szklanki cukru i 1 Śnieżkę. 

SMACZNEGO!

The following two tabs change content below.

poziomkowa.cukiernia

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.