Tort W-Z na budyniu czekoladowym

20151031_163824

Jeśli macie ochotę na prosty, ale efektowny tort to polecam nieco „przerobione” ciasto W-Z. Biszkopt na budyniach czekoladowych – zamiast mąki. Smaczne i czekoladowe. Oczywiście upieczone w tortownicy :) Nadzienie przygotowałam z bitej śmietany, zwykłej najzwyklejszej kwaśnej 18%. Dla mnie ta własnie jest najlepsza. Jeśli przeglądaliście przepisy na blogu wiecie na pewno, że mam słabość do tej śmietany. Dzięki niej ciasto jest niezwykle lekkie i zyskuje ciekawy, słodki ale też nieco winny smak. Torcik a w zasadzie tort upiekłam na urodziny teściowej. Chciałam by to było coś więcej niż zwykłe ciasto i udało się. Był efekt wow – nie wiem czy wizualny bo raczkuję jeśli chodzi o zdobienie ciast, ale smakowy jak najbardziej. I chyba to jest najważniejsze. Zapraszam zatem do spróbowania.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 5 budyni czekoladowych
  • 120 g cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie ubijając na najniższych obrotach miksera dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo dodajemy budynie wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Mieszankę  dokładnie i delikatnie mieszamy z ubitą pianą. Ciasto wykładamy do tortownicy (średnica 25 cm) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170º C przez 30 minut. Po 30 minutach wykonujemy zw. test suchego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ostudzone ciasto dzielimy na 2 lub 3 placki. 

Nadzienie:

  • 4 duże ( po 360 g) śmietany 18 % 
  • cukier kryształ: na 3 szklanki śmietany 1 szklanka cukru
  • Śnieżka w proszku: na 3 szklanki śmietany 1 Śnieżka (zamiast Śnieżki można dodać żelatynę – 2 łyżeczki żelatyny na 3 szklanki śmietany).
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kakao do posypania ciasta

Ubijamy śmietanę razem z cukrem. Do ubitej śmietany wsypujemy startą czekoladę i  Śnieżkę, jeszcze chwilę ubijamy. Tak ubitą śmietanę wstawiamy do lodówki, by nieco stężała (musimy jednak uważać, by nie stężała za bardzo ponieważ nie rozprowadzimy jej wtedy na cieście) a następnie przekładamy nią biszkopty. Całość posypujemy kakao.

 

SMACZNEGO!

The following two tabs change content below.

poziomkowa.cukiernia

3 Komentarze

    • Jeśli do ciasta lub deseru chcę użyć kwaśnej śmietany to tylko tej 18%. Od lat pozostaję wierna śmietanie z Krasnegostawu. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.